Aktualno

Sabrina Fit

AKTUALNE VSEBINE

NOVOSTI, JANUAR 2024

OSEBNO TRENERSTVO (fitnes, joga, pilates in mešanica vseh) je sedaj na voljo le na lokaciji Kiropraktike Stambolija, Biribaci 24, Umag, Hrvaška.

TRENERSTVO NA DALJAVO (nadzor, svetovanje, pošiljanje vaj s slikami in bremeni, razlaga pravilne izvedbe…).

IZVEDBA INDIVIDUALNEGA TRENINGA V OBLIKI KNJIGICE S SLIKAMI VAJ IN BREMENI.

Trenutno ne vodim SKUPINSKIH VADB.

PREHRANSKO SVETOVANJE in izvedba individualnega PREHRANSKEGA PLANA.

VARNO SMUČANJE

Vsako leto se ogromno ljudi poškoduje pri padcu med smučanjem ali deskanjem na snegu. Večina padcev bi se zaključila brez poškodb če bi le bili na to čudovito aktivnost v naravi prej fizično pripravljeni! Tek ali druga kondicijska vadba, intervalni treningi, vaje za krepitev nog in trupa in tudi raztezanje so zelo koristni kot priprava na spuste po belih strminah. Močne mišice držijo sklepe stabilne, posledično imamo tudi močnejše vezi in kite, ne pademo zaradi utrujenosti in pomanjkanja moči in tako naprej. Ustvarite si plan vadbe, ki vključuje vsaj 3-4 krat tedenske vadbene enote po vsaj 30 minut in tja do ene ure. Zelo dobro bi bilo začeti 2-3 mesece pred smučarsko sezono (še bolje če vadimo celo leto ;)), a koristno bo tudi če začnemo 3 tedne pred prvimi dnevi na snegu. Vaje poskusite izvajati v ritmu dihanja in sicer tako, da med težjim delom vaje (ko se naprezate) izdihnete. 

POČEP – stopali sta v širini bokov, teža pretežno na petah, koleno ne sme čez prste, hrbet je raven, pogled naprej. Naredimo 3x po 10-15 ponovitev in potem še statično 3x po 30 sekund. zelo koristno tudi če damo stopala na nestabilno površino, kot na primer na blazine. Vmesni odmori so po približno 30 sekund.

POČEP V IZPADNEM KORAKU – stopali sta v izkoraku tako daleč, da sta ob krčenju kolena v kotu 90° in ne manj! Naredimo 3x po 10-15 ponovitev in potem še statično držimo v najnižjem položaju 3x po 30 sekund. Vmesni odmori so tudi tukaj po  približno 30 sekund. 

ŠIROKI POČEP – stopala in kolena sta obrnjeni navzven in kolena sta nad stopali. Pokrčimo kolena toliko, da je kot v kolenskem sklepu 90°. Naredimo 3x po 10-15 ponovitev in potem še statično 3x po 30 sekund. med tem statičnim delom lahko poskusimo dvigovati pete.

PRITEG KOLEN K PRSI – popek vlečemo noter in stisnemo trebušne toliko, da dvignemo zadnjico od tal in potegnemo kolena k prsi. Naredimo 3x 10-30 ponovitev. Odmori vmes do 30 sekund. 

PRENOS POKRČENIH NOG NA ENO IN DRUGO STRAN – pazimo, da sta nogi pokrčeni tako, da sta stopala vesčas v višini kolen. Povlečemo popek noter in spustimo kolena na eno stran proti tlom, zadržimo nad tlemi z močjo trebušnih mišic, nato potegnemo kolena nazaj navzgor in na drugo stran ter ponovimo isto na drugi strani. Naredimo 3x po 10-15 ponovitev na vsaki strani. Odmor vmes do 30 sekund. 

DVIG TRUPA K NOGAM – Brado damo na prsni koš in gledamo kolena, popek vlečemo noter in z močno trebušnih mišic in s stegnjenimi rokami se približamo kolenom. Naredimo 3x po 10-30 ponovitev in na koncu še statično 3x po 10-20 sekund. Odmori vmes do 30 sekund. 

STRANSKI DVIG TRUPA K STOPALU – z močjo trebušnih mišic dvignemo eno stran trupa s  stegnjeno roko proti nasprotnemu stopalu, katere noga je iztegnjena proti stropu. Druga noga je pokrčena. Naredimo 3x po 10-15 ponovitev na vsaki strani. Odmori do 30 sekund. 

ŠKARICE – leže na hrbtu, s celo hrbtenico na tleh, povlečemo popek noter in napnemo trebušno steno ter stegnemo nogi navpično proti stropu. Potem spustimo eno nogo proti tlom toliko, da uspemo imeti še vedno cel hrbet na tleh. Ne sme se narediti prostor pod ledvenim delom hrbta. Na sredi poti nazaj gor začnemo že spuščati drugo nogo navzdol tako, da se srečata na sredini. Naredimo 3x po 10-20 ponovitev z vsako nogo in na koncu še statično držimo 10-30 sekund eno nogo v najnižjem položaju in potem enako še drugo nogo. Odmori do 30 sekund. 

NIHANJE Z BOKI V DESKI NA PODLAHTEH – v deski na podlahteh stisnemo trebušne mišice, potegnemo noter popek in pazimo, da imamo ramena nad komolci. Nato spustimo desni bok vstran proti tlom in močno zadržimo s trebušnimi mišicami ter potegnemo boke nazaj navzgor in jih potem spustimo enako še na drugo stran. Naredimo 3x po 10-20 ponovitev na vsaki strani. Odmori do 30 sekund. 

SKLECE – v deski z rameni nad dlanmi in napetimi trebušnimi mišicami pokrčimo roke in spustimo prsa proti rokam. Za lažjo izvedno imamo lahko kolena na tleh, v tem primeru toliko bolj pazimo, da sta rameni nad dlanmi in zadnjica ne ”štrli” navzgor. Naredimo 3x po 10-30 ponovitev. Odmori do 30 sekund.

PSEVDO STROKOVNJAKI – pogosto narobe demonstrirane vaje

POČEP – NAROBE: Kolena so čez prste, hrbet ni raven.

POČEP – PRAV: kolena ostanejo nad prsti in hrbet je raven.

ŠIROKI POČEP – NAROBE: kolena uhajajo navznoter, na mesto da bi ostala nad stopali.

ŠIROKI POČEP – NAROBE: kolena uhajajo navznoter, na mesto da bi ostala nad stopali.


ŠIROKI POČEP – PRAV: kolena so v isti smeri kakor stopala in ne čez prste, hrbet je raven.

DESKA – NAROBE: dlani so pred rameni ali bolj narazen.

DESKA – PRAV: dlani so točno pod rameni.

LAŽJE SKLECE – NAROBE: glava gre proti rokam, zadnjica štrli navzgor, trebušne niso napete.

LAŽJE SKLECE – PRAV: prsa gredo proti rokam, smo ravni kot deska od glave do kolen, trebušne so napete.

JUMPING JACK – NAROBE: kolena uhajajo navznoter, stopala niso obrnjena navzven.

JUMPING JACK – PRAV: stopala so obrnjena navzven, kolena enako in so nad stopali.

BARČICA – NAROBE: hrbet ni raven.

BARČICA – PRAV: hrbet je raven tako v ledvenem delu kot v prsnem.


NARAVA IN PET VAJ ZA VSAK DAN!

Vsak dan! Ja, to potrebuje naše telo, to je najmanj, kar mu dolgujete, ker vas pridno uboga dolga leta, ker vam omogoča vse gibe, ki jih zmoremo…


FitFusion

Oblikovanje telesa, moč, vzdržljivost in umiritev uma in duha!

S prepletanjem znanja in izkušenj iz:  – fitnesa, – pilatesa, – joge, – funkcionalne vadbe in drugih veščin ter dolgoletnimi izkušnjami sem razvila edinstven program vadbe, ki vam bo pomagal izgorevati kalorije, pospešiti metabolizem, oblikovati telo, preprečiti poškodbe, odpraviti bolečine in izboljšati vaše splošno zdravje in počutje. Kombinacija strateških vaj in zdrave prehrane vas bo pripeljala do vrhunske forme!

V popoldanskih in večernih urah, ko najpogosteje potekajo skupinske vadbe, imamo v telesu že kar nekaj energijskih zalog. Te je telo pretvorilo v energijo iz hrane, ki smo jo skozi dan pojedli. Ob izvajanju neke aerobne aktivnosti torej, bo telo prvih približno 30 minut uporabljalo energijo iz teh zalog in šele potem ”preklopilo” na maščobe, kar pomeni, da bo za energijo uporabljalo maščobne zaloge. Aerobna, nizko-intenzivna aktivnost je torej bolj priporočljiva zjutraj na tešče, ko so energijske zaloge po celi noči brez hrane prazne in telo bo za energijo takoj uporabljalo maščobe iz zalog. Na skupinski vadbi FitFusion boste po kvalitetnem ogrevanju in razgibavanju, kar preprečuje morebitne poškodbe, srčni utrip postopoma dvignili in nato s skrbno izbranimi vajami poskrbeli za nihanje srčnega utripa izven aerobnega območja, kar pripomore k večji porabi kalorij in posledično hitrejši porabi energijskih zalog iz hrane, ki smo jo skozi dan pojedli ter hitrejšemu ”preklopu” na maščobe. Nato se bo, z drugimi, manj intenzivnimi vajami, ostajalo vse več v aerobnem območju in tako postopoma do skorajšnje umiritve ob intenzivnem raztezanju s poudarkom na mišične skupine, ki sem iz izkušenj opazila, da jih ljudje zanemarjajo in zaradi katerih se pogosto pojavijo bolečine v kolenu, križu in drugje. Za zdravo telo mora mišica namreč biti ne le močna, a tudi elastična, saj ko je toga se lahko hitreje natrga/raztrga oziroma kakorkoli poškoduje ali ne opravlja učinkovito funkcije stabiliziranja sklepa in se posledično lahko le-ta poškoduje. Določene napete mišice vlečejo obenem nekatere sklepe preveč le v eno smer in zato nastane prav tako nestabilnost v sklepu, kar lahko privede do bolečin ali poškodb. FitFusion vadba pripomore tako k večji splošni moči, vzdržljivosti in gibljivosti telesa, seveda pa bomo poudarek namenili ”kritičnim” predelom in sicer trebuhu, stegnom in zadnjici, a tudi hrbtnim in zadnjim ramenskim mišicam, ki pripomorejo k lepši drži in bolj zdravem hrbtu brez bolečin. Različne izvedbe vaj pa poskrbijo za bodisi lokalno izgorevanje maščobe na tem predelu (recimo na trebuhu) ali ”pumpanju” mišice za večji volumen (na primer ko želite bolj okroglo in napeto zadnjico). Zanemarili ne bomo prav nobene mišične skupine, saj je le skladno trenirano telo lahko zdravo telo. Mišice delujejo namreč v mišičnih verigah z drugimi mišicami in le ko so vse v dobrem funkcionalnem stanju lahko mišična veriga deluje ustrezno. Naučili se boste tudi pravilnega dihanja ob naporu in sproščanju, kar vas bo pripeljalo v stanje popolne sproščenosti in povezanosti telesa, uma in duha. Ne zamudite priložnosti, da naredite nekaj kvalitetnega zase in se obenem zabavate in sprostite, zato ne odlašajte, začnite s spremembo življenjskega sloga ZDAJ!

© 2021 by SabrinaFit – sabrinafit.eu

sl_SISlovenian